Luktar bränt från ny Cylinda kombi tvätt/tork FTTK 4940, hur undvika och underhålla?

Jag har precis köpt en ny FTTK4940. Vi har hunnit att köra två program och det luktar oerhört starkt bränt. Typ nästan eldsvåda. Min man säger att det kan göra det när saker är nya men ska det verkligen vara så? Om ja; hur många tvättar håller det i sig?

Carina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Hej,
    Nej det ska inte lukta bränt första eller andra gången eller 43:e heller för den delen :-)

Bara för att kontrollera, har ni tagit bort transportsäkringarna (fyra bultar) bakpå maskinen innan ni körde första tvätten? (sid 21 i bruxen) Om så är fallet är då även gummibussningarna urtagna ur hålen? Om detta är gjort så vet jag faktiskt inte vad lukten kan bero på. Kör gärna ett luftningsprogram på 30 min och se om det fortfarande luktar efter det.

Hälsningar

Bengt
  • Hej! Vi har en ny Cylinda tvätt/tork och den luktar också brännt när man kör torkprogramm. Eller inte riktigt brännt mer som varm plast/gummi. Kan det bero på det du skrev till föregående?
    Hade en installatör från Elon som kopplade in maskinen kan han ha glömt ta bort skruvarna du pratar om?

Pontus
  • Hej Pontus!

Det är mycket viktigt att avlägsna transportbultarna, så kontrollera gärna detta. Dock tror jag inte att det är något fel på er produkt eftersom doften beskrivs som varmt gummi. Denna doft upplevs ofta komma ifrån kombinationsmaskiner för tvätt och tork oavsett fabrikat, särskilt då dem är nya.

Om ni haft och använt den ett tag rekommenderar jag att du försäkrar dig om att ventilationen i rummet där maskinen står är god och att den har tillräckligt luftutrymme på alla sidor för att förhindra ansamling av damm och ludd internt. Kika gärna på installationsanvisningarna i manualen för referens. smile

Vänliga hälsningar,

Cecilia
  • Hej, vi har också en tvätt och tork kombi som strular genom att den luktar bränt och låter oroväckande mycket när den kör torkprogrammet. Tvätten brukar även den lukta lite bränt när den torkats. Har kollat genom med hjälp av ovan konversationen men hittar ändå inte vad det kan vara.

OBS har bytt maskinen en gång då den andra inte fungerade överhuvudtaget så det var en servicekille hemma som installerade den nya maskinen åt oss.

Tacksam för svar

Robin
  • Hej Robin,

Jättebra att du har kollat installationen ordentligt!

Dessa maskiner blir ofta väldigt varma under korta intervall i torkprogrammet så om kläderna som torkas inte tål höga temperaturer är detta en trolig orsak till att varm/bränd doft uppstår men missljud i kombination med detta är mer allvarligt, särskilt om det är ett nytt ljud du hör som inte fanns där från start. Det är möjligt att den är igensatt av ludd som blockerar cirkulationen och då kan en intern rengöring krävas, eller på att någonting inne i den hamnat fel.

Har din kombimaskin mot all förmodan installerats inkorrekt av en servicetekniker ligger ansvaret hos det företag som han eller hon representerar, inte hos dig som slutkund. wink

Jag rekommenderar i detta fall att maskinen inspekteras ordentligt, eftersom jag själv hade tvekat inför att använda en produkt som beter sig så som du beskriver att den gör. Ett hembesök kan bokas snabbt och enkelt http://www.cylinda.se/BokaService eller genom att ringa in till oss på 0771-25 25 00 (öppet alla vardagar 07.45 - 19.00).

Ha en trevlig kväll!

Bästa hälsningar,

Cecilia
  • Har en kombimaskin tvätt-tork Cylinda FTTK 4940. Det samlas ju damm i gummiringen efter tvätt o tork, hur ska man lättast bli av med det?
    Eller tar maskinen hand om det själv eller ska man köra en rengöring efter varje tork?

Lizzy
  • Hejsan Lizzy,

Gummiringen kan torkas ur med en vanlig trasa, men ett mycket effektivt sätt att undvika ansamling av damm är att regelbundet nyttja programmet Trumrengöring. Det tvättar själva tvätt- och torkmaskinen, så att säga. Superbra extrafunktion! smile

Bifogar en bild som visar hur detta tillval appliceras men instruktionerna för detta finns även i din användarmanual.

Vill du ha en kopia av användarmanualen kan du ladda ned den i PDF-format här. Sidorna 99 - 103 i denna visar med bild och text hur andra delar av maskinen bör rengöras.

Vänliga hälsningar,

Bifogad fil:
    http://kundservice.cylinda.se/site_media/attach...

Cecilia
  • Hej!
    Har precis fått en FTTK4940 installerade på mitt kontor. Vid byte av program från tvätt till tork gör den en hel del ljud ifrån sig är detta normalt?

Alex
  • Hej Alex!

Svårt att säga tyvärr.

Att den låter är normalt men beskriv gärna närmare hur den låter, så ska jag göra mitt bästa för att ge en förklaring till vad du hör.

Cecilia
  • Hej,

Har samma maskin som blivit installerad i hyreslägenhet innan jag flyttade in. Kan intyga på både brända doften och torkljudet. Det låter som en betongborr ungefär under 2-5 sekunder i taget. Känns som att alla som kommenterat här har liknande "problem". Om det skulle visa sig att detta inte släpper i hyreslägenhet, är det hyresvärden eller ni som man vänder sig till för eventuell reparation?

Isa Callderyd Öhman
  • Hej.
    Kan bara konstatera som föregående inlägg ifrån Isa att det låter som en betongborr under 10-15 sek åt gången när tvätten torkas.mycket irriterande !Det låter som om något är sönder ,men efter att ha läst här så verkar det som det är ett NORMALT ljud.Följer tråden och hoppas att någon på supporten kan bekräfta att det SKA vara så .Annars får jag lämna tillbaka den.

Dennis
  • Hej

Ljudet från pumpen uppstår när pumpen slår på och av, utan att det är något fel på pumpen. Pumpen fungerar som den ska.

med vänlig hälsning

Carina
  • Hej
    Funderar på att köpa en Cylinda kombi tvätt/tork FTTK 4940 men blir tveksam när man läser alla problem som kunder har.
    Hittar inte någonstans om den har kolborst motor eller inte
    Tacksam för svar

Kurt Bengtsson
  • God morgon, Kurt!

Jag bekräftar att denna maskinmodell har en kolborstmotor i sig.
    Cylinda önskar en trevlig dag.

Vänligen,

Cecilia
  • Hej
    Jag köpte en Kombi Tvätt-Tork FTTK-4940 2 AUG.-2016, ser att den redan har gått ur sortimentet. Tycker inte den är så bra som den Samsung Tvätt och Tork jag hade tidigare-vad gäller programval.
    Nu skall jag tvätta ett nytt Duntäcke, som jag tycker luktar lite, från Ikea.
    Men på Dunprogrammet står det 40 grader-det är OK eftersom det är nytt.
    MEN-centrifug endast 800 varv, kan jag köra extra centrifug 20 min-1400 varv? Känns oroligt-kommer den att snurra? Ibland när det är för lite tvätt-centrifugerar den inte alls. Trött på att vara orolig vid spec. tvättar.
    Vad skall jag sedan torka detta täcke-bomull tork-med tennisbollar-eller syntettork med tennisbollar, börja med 30 min-eller. Ytterhöljet på täcket är bomull.
    En missbelåten och undrande kund.

Yvonne Englund
  • Hej Yvonne!

Du kan absolut välja till extra centrifugering efter tvätten men om möjligt är det bäst att torka duntäcken i torkskåp i stället för i en torktumlare.

Stora textilier som täcken kan vara väldigt skrymmande och tunga. Om maskinen stannar beror det oftast på obalans. Ta då ut täcket och omfördela vikten.

Jag rekommenderar syntet-tork med tennisbollar i trumman för skonsammast möjliga centrifugering. Börja med 30 min som du själv föreslår och fortsätt lägga på önskad tid när du kan konstatera att det fungerar bra.

Det är fullt möjligt att just din återförsäljare inte längre har den i sina egna lager men FTTK 4940 har inte utgått ur Cylindas sortiment.
    Produktsida: http://www.cylinda.se/ProduktDetalj/7678

Bästa hälsningar,

Cecilia
  • Hej Cecilia !
    Tack för svar. Ja gjorde så med min dunjacka, som Du skrev, men jag tvättade jackan, 8848 Altitude, i den kommunala tvättstugan. Jag har min maskin uppe, för det är så jobbigt att springa upp och ner. Täcken tänker jag inte heller tvätta i min maskin. Men jag undrar över 30/60 Daglig Snabb, där lyckas jag aldrig få 60, utan bara 30 grader hur jag än gör med tryckningarna.
    Kan Du tipsa mig där?
    MVH
    Yvonne

Yvonne Englund
  • Har samma symptom.

Ny maskin installerad och fick 4 st transportskruvar med gummi och plast i handen. Rekommenderade programmet för rengöring kördes efter installationen.

Nu under första tvätten luktar det starkt och låter som en mindre tryckluftsdriven mutterdragare under torkprogrammet.

1. Är detta alltså normalt och inget att oroa sig för?
    2. Vad krävs för luftflöde i utrymmet för att undvika lukten?
    3. Går det att uppgradera pumpen på något sätt (om det är den som låter) till en med mer lägenhetsvänlig ljudnivå?
    Johan
  • Hej!

Nyinstallerad igår 2/11.
    Kört 3 tvätt/tork program
    Tydligen så som denna maskin skall vara..
    Har alla symptom som beskrivs..

• Luktar bränd elektronik av tvätten
    • Låter som en slagborr i 5-10 sekunder under torkprogrammet..

Hoppas att lukten försvinner efter några fler tvättar annars blir det reklamation...

Jörgen
  • Hej!

Beklagar verkligen sen återkoppling p.g.a. sjukdom.

Jag strukturerar upp mina svar i deras respektive kategorier här nedanför för att ge så klara besked som möjligt kring era funderingar.

30/60 Daglig/Snabb
    Jag blev själv fundersam då jag gick ut och experimenterade med en FTTK 4940 och förstår din undran, Yvonne, angående vari begränsningen låg. Cylinda har gjort en djupdykning i det hela och efter samtal med fabriken vet vi nu bättre hur allt ligger till.

Programmet fungerar på följande sätt;

Upp till 2 kilo tvätt = 30° / 30 minuter
    Mer än 2 kilo tvätt = 60° / 60 minuter standard.
    (Ska dock kunna sänkas ner till 40° eller 30° på 60 minuters-inställningen.)

Maskinen har en ”vägningsfunktion” vilket innebär att om man stoppar in mer tvätt än ca 2 kilogram så känner maskinen av det genom tyngd på stötdämpare och trummans lutning. Först då kan maskinen tvätta på längre tid och högre temperatur och detta innebär att 30-minutersprogrammet är begränsat till 30 °C.
    P.g.a. värmeelementen kan man ej nå upp till 60°C inkl. påfyllning, uppvärmning, tvättning, sköljning och centrifugering på bara 30 min - men det går på en timmes tvättid.

Det gäller fortfarande att välja program innan du stoppar tvätt i trumman, därefter gör maskinen sin automatiska anpassning/vägning varpå du ska kunna justera programmets temperaturinställning vid önskemål eller trycka på START direkt.

Doft
    Det är normalt att maskinen doftar under den första tiden efter installation och rengöring. Kombinationen av den höga värmen, vatten- och luftflödena gör att en fränt elektronisk lukt är att förvänta från kombinerade tvätt- och torkprodukter.

Jag har stött på detta hos samtliga tvätt-torkmodeller, både hos Cylinda och andra leverantörer, och kan bekräfta att doften minskar och försvinner med tiden utan att vara en anledning till oro. Doften kan kännas starkt just i början men det är inte hälsovådligt och tyder inte på att det är fel på maskinen.

Det finns inga exakta krav på vilket luftflöde som krävs utöver vad som går att utläsa i installationsanvisningarna men utrymmet produkten står i bör ha frånluftsventilation och mitt personliga tips är att. om möjligt, ha minst en decimeters fritt utrymme baktill och på tvätt-torkens sidor.

Ljud
    Det borrliknande ljudet som hörs kommer från pumpen. Den bör inte bytas ut utan är konstruerad för att fungera väl i produkttypen, dock kan en ofta minimera ljudnivån genom att försäkra sig om att transportbultarna verkligen är borta och att maskinen står plant och i våg - använd gärna ett vattenpass - och för att minska ev. resonans som förstärker maskinljudet har gummifötter/vibrationsdämpare enligt rapport från vissa slutkunder varit löst det hela i deras hem. Det skiljer sig ganska mycket från en installationsmiljö till en annan och är alltså ingen garanterad "quick fix", men förhoppningsvis till hjälp för er.

Ett extremt högt oväsen bör självklart undersökas men generellt gäller att de ljud som finns när en maskin levereras oftast är normala medan nya ljud som uppstår med tiden kan tyda på ett fel. Detta gäller för vitvaror i allmänhet, inte bara tvätt- och torkmaskiner.

Om ni har andra frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att återkoppla här, eller att ringa oss på telefonnummer 0771-25 25 00. smile

Vänligen,

Cecilia
  • Min maskin får inte sängkläder torra, vad ska ja göra?

Joakim Wettainen
  • Hej Joakim

Vi kan inte veta vad som är fel på din maskin utan att felsöka den.
    Om du tror att det är fel på din maskin är du välkommen att boka en service hos oss.
    Felanmälan kan du göra på vår hemsida:
    http://www.cylinda.se/BokaService
    eller på telefon 0771 - 25 25 00

Med vänlig hälsning

Carina
  • Jag har nyligen fått en Cylinda Fttk-4940 och är väl nöjd med den. Men det jag undrar lite om är om det inte finns något luddfilter, eller vart tar allt ludd vägen efter tork? Ser ju en del i gummiringen innanför luckan, men även typ ner mellan gummit och trumman där jag inte kommer åt. Vill bara vara säker på att maskinen inte kommer vara så full av ludd en dag att den börjar brinna.
    Linda
  • Hej Linda!

Luddet försvinner ut med aloppsvattnet när du använder programmet Trumrengöring. Rengör bälgen och de delar som du kommer åt - resten sköter maskinen själv när du använder dig av detta extraprogram regelbundet. smile

Med vänlig hälsning,
    Cecilia
  • Hej,

Jag har en Cylinda fttk 4940 och jag får inte 60/60 daglig snabb att fungera. Jag har provat att fylla hela tvättmaskinen med över 2 kg tvätt men den visar bara 30 grader och det går inte att höja temperaturen. Jag vill kunna välja 40 grader på 60 min. Varför går det inte?
    Med vänlig hälsning Jessica
    Jessica
  • Hej Jessica!

Jag har sänt din fråga vidare till produktspecialist för att få klarhet kring detta och återkopplar till dig snarast möjligt.

Vänligen,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla.