Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Oljud från kyl/frys! Vad beror det på och vad kan jag göra?

Hej!

Jag och min sambo har köpt en bostadsrätt där en Kyl/frys från er ingick i köpet. Kyl/frysen är av modellen "KF 2185FNE V A_plus" och köptes in 2011-03-31, så jag antar (har inte frågat förra ägaren) att den varit i drift strax lite över tre år.

Nu på kvällen här kom det ett hyfsat högt oväsen från "bakom frysen" (alltså inte kylen utan skåpets undre del om ni förstår mig rätt). Misstänker efter att ha smugit oväsendet att det kom från den i manualen omnämnda fläkten som möjliggör "no-frost" funktion. Vi har bott här i drygt tre månader och inte hört detta oväsendet förut.

Oväsendet upphörde när jag öppnade kylen, men fortsatte om jag enbart öppnade frysen. när kylen var helt stängd fortsatte oväsendet igen. Sedan spelade det ingen roll vilken jag öppnade så gav det sig och började när jag stängde. Efter att läst manualen och eftersom klockan är soppas sent tänkte jag att detta kanske var den automatiska avfrostningen (dock tyckte jag det lät rätt högt men om det var den funktionen som hade kickat in för oss tänkte jag att det bästa vore att låta KF jobba själv ett tag så jag ville inte störa den) så vi lät den stå stängd och föra oväsen ett tag, trots att det enligt mig inte lät friskt.

När dock ungefär två timmar gått var jag tvungen att ställa in en matlåda i kylen. Jag öppnade kylen och oväsendet gav sig liksom tidigare men när jag stängde igen började inte oväsendet om igen. Nu börjar oväsendet ibland när jag öppnar kylen och ibland inte. Så just nu öppnar och stänger jag helt enkelt tills oväsendet inte återkommer.

Vi ska börja renovera här hemma så vi ligger ute med en del pengar. Eftersom KF var soppas ny (typ det enda som var fräscht i köket som vi också bygger om) brydde jag mig inte om att köpa en ny och har heller inte budgeterat för en sådan sad

Jag undrar helt enkelt ifall ni har en bättre misstanke än mig vad som är fel på KF och vad detta eventuellt skulle kunna kosta att åtgärda? Om det är fläkten eller kompressorn eller är det bara att låta hoppet fara och köpa en ny innan all mat blir fördärvad? Temperaturen i KF är det (för närvarande) inget fel på och jag ber för att det ska förbli så.

Tacksam för så snabbt svar som möjligt och vänlig hälsning,
Christian

Chrsitian der Nederlanden Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Christian!

  Det kan vara oljud från fläkten som du hör. När dörren öppnas så slutar fläkten snurra. Det finns en liten kontakt som dörren trycker emot när den är stängd. Om du hittar den kontakten o trycker på den när dörren är öppen så hörs ljudet om det är fläkten det kommer ifrån.
  Service kan bokas på vår sida
  http://www.cylinda.se/BokaService

  Anita
 • Stämmer! Det var fläkten oväsendet kom ifrån. Jag tog bort "bakväggen" i frysen och tog bort det och sedan gick frysen tyst igen smile tack för snabbt svar!

  mvh
  Christian

  Chrsitian der Nederlanden
 • *missade att skriva: Det låg en isbit an mot fläkten som lät när fläkten gick igång. den tog jag bort och sedan gick fläkten tyst igen smile

  Chrsitian der Nederlanden
 • Installerade i dagarna ny kyl och frys Cylinda K7175 + F7175. Var noga med att få allt att stå i våg enligt instruktionerna för att de ska gå så tyst som möjligt.
  Blev negativt överraskad av att cirkulationsfläkten i kylen ger ifrån sig så pass mycket ljud att det tydligt hörs i köket/intilliggande mathörna trots att dörren är stängd på kylen. Öppnas dörren stannar den vilket jag förmodar är helt korrekt.
  Vi har en öppen planlösning och ljudet kan även höras in till vardagsrummet ca 6-7 meter bort med en garderob och trappa emellan rummet och där kylen står köket.
  Har även "ruckat" på kylen för att kolla så att ljudet inte beror på att den står mot något annat eller att ljudet skulle förändras om kylens läge ändras.
  För att jämföra med andra kylskåp tog jag en tur till ett vitvaruhus för att lyssna hur mycket andra kylskåp med liknande fläkt låter och de hörs ju inte alls utanför, inte ens med dörren på glänt.

  Hans
 • Jag har ett ojud från ett frysskåp med nr 4185 n låter som en fläkt som skramlar

  Tommy Wennberg
 • Hej Tommy!

  Är insidan inte tillräckligt kall, eller om omgivningstemperaturen ökar, kommer motor och fläkt att gå på högre effekt för att kyla vilket kan orsaka en tillfälligt ökad ljudnivå.

  Vissa oljud så som skramlande/rasslande ifrån ismaskin, brummande ifrån kompressor o. dyl. kan förekomma oregelbundet men detta är helt normalt och beror oftast inte på något fel.

  • Ett brummande ljud indikerar att motorer går (t. ex. kylaggregat, fläkt).
  • Ett bubblande, surrande eller gurglande ljud kan höras när kylmedel strömmar genom rören.
  • Klickande ljud beror på att motor, omkopplare eller magnetventil slår på/av.
  • Ett susande ljud är normalt att höra när avfrostningsanordningen jobbar.

  Allt detta är tecken på en fullt fungerande frys, men upplever du ljudet som nytt och anser att det helt enkelt låter fel kan det självfallet också handla om ett internt produktfel, så som mekanisk feljustering eller utslitna komponenter. Då kan det vara en god idé att boka ett hembesök för att låta en servicetekniker inspektera den.

  Du är varmt välkommen att skriva igen för yttelrigare rådgivning, eller att ringa oss på telefonnummer 0771-25 25 00. smile

  Ett hembesök kan bokas snabbt och enkelt här.
  Information om garanti- och reklamationsvillkor finner du här..
  Klicka på länkarna för att ta dig direkt till önskad sida.

  Med vänlig hälsning,

  Cecilia
 • Hejsan!
  Jag har en tre år gammal frys F 2185 NVA.
  Sedan drygt en vecka är fläkten väldigt högljud och den går ständigt.
  Vad kan det vara för fel?
  Vore tacksam för snabbt svar.

  Hans
 • Hejsan Hans!

  Som ett felsökningssteg kan du testa att låta frysen stå helt strömlös i några minuter. Att starta om den eliminerar problemet om det skulle röra sig om ett sensorfel som får produkten att ge inkorrekta mätvärden.

  Troligare är dock att en snabbinfrysningsfunktion oavsiktligen aktiverats när en frysfläkt börjar gå konstant, eller så tar produkten in luft på grund av att dörren inte stängs korrekt/skadade dörrlister. Vänligen undersök så att inga sprickor finns i gummitätningen.

  Om detta senare problem är orsaken kan det fixas med lite hemmahändighet, men i alla andra fall behövs då en reparation eftersom fläkten inte ska gå oavbrutet.

  (Att den gör det längre och mer högljutt än normalt periodvis kan orsakas av att varma varor ställts in så att fryssystemet kommit i obalans, men då bör det avta gradvis.)

  Hoppas att denna info är till hjälp!

  Allra bästa hälsningar,

  Cecilia
 • Har en frys f 4285 som fläkten låter hela tiden,kan det bli is där?

  Eva
 • Jag hade samma problem. Fick rådet att stänga av frysen och låta den
  stå så under ett dygn för avfrostning. Därefter satte jag på den igen.
  Och se där, nu fungerade den som den skulle. Det visade sig ha varit en
  ispropp i systemet.
  Lycka till!

  Hans
 • Hej!

  Fick vattenskada i köket här i höst och när renoveringen var klar så ville vi även byta ut gamla kylen och frysen. Vi bestämde oss för ett side by side skåp av utrymmes skäl och valet föll på ett Cylinda KF 8177NE (Vit) som vi köpte på lokala Elon butiken för några veckor sedan. Vi är mycket nöjda med förvaringsutrymmena i skåpet och likaså utseendet. MEN helt ärligt, låter alla nya kyl/frysar så här mycket? Jag har googlat runt en del och förstått att nya skåp har annat kylmedel, och avfrostningsfunktioner (fläktar) och så vidare som orsakar ljud även de, men inte kan det väl vara rimligt att få huvudvärk på morgonen under morgonkaffet? Utan att gå in på att olika personer är olika känsliga, så ska jag försöka beskriva vad jag menar:
  Kompressorn låter mer än någon kyl/frys jag någonsin varit i närheten av - påminner faktiskt mer om våran värmepump än något man vill ha inomhus.
  Det enda som hörs mer än kompressorn är kylvätskan? som cirkulerar med ett fasligt väsen på baksidan och sidan av frysdelen - dessa ljud tillsammans är dessvärre inte isolerade lokalt utan sprids dessvärre i stor del av huset.
  Fläktarna är minsta problemet och ljudnivån från dem är acceptabla trotts att jag personligen gärna hade haft dem tystare.

  Allt detta hade kanske inte varit lika outhärdligt om kompressorn och kylmedlet körde max en gång i timmen, men dessvärre är det betydligt mer än så. Kyldelen och frysdelen är normalt fyllda och inga konstigheter med skåpets avfrostning eller kylförmåga, frys satt till -18 och kyl +5.

  Jag skriver detta då jag verkligen vill ha bekräftat om det är något fel på skåpet eller om det är normalt. Orsaken att jag inte kontaktat er tidigare är att jag inbillade mig att skåpet kanske behövde inkörningstid. Är skåpet "som det ska", så ser jag bara två alternativ - försöka utnyttja öppet köp? Eller bygga in det i inbyggnadsskåp från Ikea eller liknade.

  Med vänlig hälsning

  Stefan

  Stefan
 • Hej Stefan,

  Baserat på din goda felbeskrivning verkar det som om skåpet fungerar som det ska men att ett ovanligt högt oljud ev. beror på att vibrationerna som uppstår då kompressorn arbetar sprider sig i hemmet genom golvunderlaget.

  Att du hör köldmediet så tydligt kan bero på att skåpet vidrör en vägg, så testa gärna att flytta ut det lite om möjligt och se till att det står helt rakt (justera vid behov dess fötter).

  Alla Cylindas modeller är testade och godkända i ett ljudlabb men det är ett faktum att nya kyl- och frysprodukter låter mer än gamla, oavsett fabrikat. De nya gaserna som ersatt tidigare köldmedium är positiva för miljön men de har också en högre förmåga att leda ljud.

  Det är dessvärre omöjligt för mig att vara helt säker i min diagnos på distans och det kan röra sig om mekanisk feljustering där någonting i skåpet slår emot en annan intern komponent, så om du önskar en inspektion av auktoriserad Cylindatekniker på plats i ditt hem kan det bokas snabbt och enkelt via http://www.cylinda.se/BokaService.

  Att bygga in ett skåp som inte är tänkt för inbyggnad kan göra att du i stället har kapslat in det i en resonanslåda som förvärrar problemet.

  Ett förslag är att testa att sätta gummifötter/vibrationsdämpare för tvättmaskiner under kylfrysens fötter. Sådana hittas för en billig peng ute i handeln hos de flesta välsorterade byggvaruhus. Hos tvättmaskiner stabiliserar de produkten om den står på en instabilt underlag så som ett trägolv och minimerar golvvibrationerna.

  Jag hoppas att mitt svar hjälper er vidare.

  Med vänliga hälsningar,

  Cecilia
 • Hej! Jag har en kyl som har typ.Cylinda K4185 A++ från 2013. Styrenheten står o hackar med blink i sign.lamporna. Tempen har stigit också.
  Är det fel på styrkortet tro?
  M.V.H Jan

  Jan Petersson
 • Hej Jan!

  Det låter rimligt, ja. Testa gärna att tvinga fram en elektronisk återställning genom att låta kylen stå strömlös en stund. Med lite tur är det ett mjukvaruproblem och inte ett fysiskt fel och då kan denna åtgärd lösa problemet. Om inte detta hjälper rekommenderas service.

  Allt gott,

  Cecilia
 • Skickade efter ett styrkort och nu funkar kylen igen!!

  Jan Petersson
 • Hej Jan

  Skönt att höra att du fick ditt skåp att fungera igen.

  Med vänlig hälsning

  Carina
 • Hej, har en ny Cylinda KFZ5185D V A+
  som har ett störande skrapljud som håller mig och mina grannar vakna om nätterna.
  Har frostat av det 3 ggr på 2 månader. Hjälpte inte. Den nedersta lådan i frysen passar inte i sitt fack. Provat att bort lådan, det påverkar inte skrapljludet. Skrapljudet hörs dygnet runt och någon automatisk avfrostning finns inte på frysen. Det hjälper inte att stänga av och dra ur kontakten.
  Carina
 • Hej Carina,

  Baserat på felbeskrivningen rekommenderar jag att en tekniker får inspektera din kylfrys.

  Ett besök kan bokas snabbt och enkelt på vår bokningssida eller så är du varmt välkommen att ringa in till oss på 0771-25 25 00, alla vardagar mellan 07:45 och 19:00.

  Information om garantier och servicevillkor finner du här.

  Med vänliga hälsningar,
  Cecilia
 • Hej!  Vi övertog ett kyl/frys i vårt hus , KF2282NR.  Det som börjat ske nu är att när vi haft skåpet öppet stund och stänger börjar displayen blinka med SA och ge ifrån sig ett pip under ett antal minuter. Det är inget fel på temperaturerna i de olika delarana, det har jag mätt upp ett antal ggr. Kyl/frysen är nog från 2012.

  Vad är felet, ligger det i displayen?
  Tonni Robertsson
 • Hej Tonni

  Det låter som ditt skåp larmar för att temperaturen sjunker när du har dörren öppen.
  Är det tyst annars eller fortsätter det att larma?

  Med vänlig hälsning
  Carina
 • Larmet fortsätter ett par min efter att dörrensblivit stängd och displayen blinkar SA eller SR
  Tonni Robertsson
 • Hej igen

  Är det här något som har börjat nu och inte varit tidigare?
  Annars låter det som att den larmar för låg temperatur innan den kommit upp i rätt grader igen.

  Med vänlig hälsning
  Carina
 • Det har hållit på en mindre tag och eftersom temperaturen håller sig som det skall vara har inget blivit gjort. Men efterhand börjar man reta sig på pipandet och man göra något åt det.
  Tonni Robertsson
 • Hej igen

  Det kan vara något med styrkortet men svårt att svara säkert utan att felsöka maskinen.
  Vill du göra en felanmälan hos oss är du välkommen att ringa oss på 0771 - 25 25 00.
  Ett besök från oss kostar från 1414:-
  Om du efter undersökningen väljer att köpa en ny Cylinda kyl/frys istället för att laga, plockar vi bort kostnaden för undersökningen om du visar oss kvittot på den nyköpta produkten.

  Med vänlig hälsning
  Carina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy