Stinkande disk

Hej,
Vi har ett återkommande problem med alla nya diskmaskiner, oavsett modell, som vi undrar om ni skulle kunna hjälpa oss med.

Alltsedan kraven på miljömärkning av diskmaskiner ökat de senaste åren känner vi en oangenäm stank från disken även efter korrekt diskning. Vi har provat alla tänkbara märken på både diskmedel och diskmaskiner, och vi har även provat alla möjliga diskprogram. Trots detta kvarstår problemen med stinkande porslin, glas, bestick, trä, plast etc.

Ytterligare ett problem är att vi även noterat att disken känns lite hal på ytan – speciellt på porslin och glas. Notera att detta omöjligt kan bero på ett defekt maskinexemplar eftersom vi provat åtskilliga modeller och fabrikat. Vi har till och med provat detta i olika hus/lägenheter i olika delar av Sverige, och under olika årstider. Vi har helt enkelt varit grundliga i vårt sökande efter förklaringar och lösningar. Inga av dessa problem existerade med våra “gamla” diskmaskiner (mer än 10 år gamla).

Vi har däremot funnit att om man tvättar om disken i hett vatten (diskmedel behövs inte) så försvinner både problemet med stanken och den hala ytan omedelbart. Detta är som ni förstår inte en hållbar lösning i längden – varken ekonomiskt, miljömässigt eller tidmässigt.

Vi spekulerar nu i om det kan vara så att “moderna” diskmaskiner snålat in på tillförseln av friskt vatten inför sista sköljningen för att på så sätt slippa undan en uppvärmningscykel, och att det är lukten av begagnat diskvatten som torkat in på ytan av all disken som är orsaken.

Vår fråga till er blir därför: Har ni någon diskmaskin som kan fås att avsluta diskningen genom att skölja disken med alldeles rent och hett vatten?

Kommentarer

 • Hej,

  Mycket riktigt är det en sanning i att moderna diskmaskiner med strängare miljökrav diskar i lägre temperaturer och med mindre vatten. Till trots för de strängare kraven skal maskinerna fortfarande diska rent, utan oangenäm lukt på diskgodset.

  Den vanligaste orsaken till att disk luktar är att man valt för korta program med för låg temperatur. Man vill gärna att det skal gå så fort som möjligt, men det går på bekostnad av att bakterier blir kvar i maskinen. För den miljömedvetne är det även värt att veta att de längre programmen förbrukar mindre energi än de korta snabbprogrammen.
  Vår rekommendation blir således längre diskprogram med högre temperaturer. Eftersom ni redan provat maskiner av olika fabrikat och med flera typer diskmedel är det antagligen inte diskmaskinen det är fel på, snarare hur den används. Sköljningen tar egentligen endast bort kvarvarande diskmedel. Det är huvuddisken som rensar bort bakterierna som orsakar lukt.

  Slutligen kan vi till maskiner som konsekvent ger ifrån sig dålig lukt tipsa om att ta några liter kokande vatten, hälla det i maskinen och låta det stå några minuter innan man kör en tömning. Detta löser upp eventuella fettlagringar som byggts upp över tid. Upprepa denna processen vid behov.
  Ättika är även effektivt mot dålig lukt. 1 dl ättika i botten av maskinen innan påbörjat program gör ofta underverk mot dålig lukt.

  Med vänlig hälsning,

  Emil Kundserviceagent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.