Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vart rinner vattnet när kylen avfrostas?

Har en gammal Cylinda kyl/sval, AKS315, den är säkert över femton år och bruksanvisningen finns inte kvar på cylindas hemsida, men min variant liknar AKS385 väldigt mycket. Hur som helst, vid något tillfälle har det blivit rejält blött på golvet under kylen, en liten vattenskada alltså, Vad kan det ha berott på? Så här står det i bruksanv för AKS385: "Kylen avfrostas automatiskt, smältvattnet rinner ner genom ett ingjutet rör, samlas i en skål och avdunstar". Var sitter den här "skålen"? Kan jag ta ut den och rengöra den? Hur gör man? Min hypotes är alltså att vattnet under kylskåpet har nåt med evakueringen att göra, att något är fel här... En bild/skiss på evakueringskärlet/skålen och hur man hanterar det vore jättebra!

Det sticker också ut ett plaströr rakt ner från kylen, på undersidan (röret cirka 2 cm i diameter,lodrätt, med mynningen alltså rakt ner mot golvet), och under detta rör stnsden tydligaste vattenskadan på golvet. Vad har detta rör för funktion? Kan vatten från ett överfyllt evakuerings/dunstningskärl rinna ut den vägen?

Tacksam för upplysande svar!

Bertil Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Bertil

  Det sitter en uppsamlingsskål ovanpå kompressorn, och det är där allt vatten rinner ner i och som sen dunstar bort från värmen när kompressorn går.

  Kan hända att din skål har gått sönder och det är därför du får ut vatten på golvet.

  Bifogar med en fil på dit skåp så du kan se hur det ser ut (pos 65)

  http://www.cylinda.se/resurs/Bilder/99900/Pdf/1...

  Behöver du beställa en ny, så kan du ringa oss på 0771-252500.

  Rose-Marie
 • Hej Rose-Marie! Tack för svaret och pdf:en. – nu förstår jag. Hur gör jag för att komma åt uppsamlingsskålen? är det svårt att ta loss och undersöka den?

  hälsningar
  Bertil

  Bertil
 • Hej Bertil

  Du måste dra fram skåpet, och på baksidan så ser du kompressorn som sitter längst ner och där uppepå den sitter uppsamlingsskålen.

  Rose-Marie
 • Ok, tack så mkt för svar. Sista fråga: hur mycket (ungefär) rymmer uppsamlingsskålen? Kan den bli överfull om det är mycket frost/is i kylen och automatisk avfrostning sker?

  Bertil
 • Hej

  Jag vet inte exakt hur mycket det kan rymma, kanske 1 liter eller mer.

  Den kan nog bli överfylld och du har mycket frost i skåpet, och inte allt vatten innan har hunnit dunsta bort.

  Rose-Marie
 • Kommentaren har flyttats till ett separat inlägg.

  SvenE Dahlström
 • Hej
  Har vatten i kylen KF 5185D A+ verkar vara stopp i avrinningen om där nu finns en avrinning till en skål på baksidan.
  När kylen var ny var här en teckniker konstaterade han inte kunde sticka igenom en tråd vare sig inne ifrån kylen eller från baksidan vilket får mig tro där är en uppsamlingsskål. Han skulle kontakta cylinda sedan har jag inte hört något mer på 1 år.

  Då jag inte vill verka gnällig har det dröjt tills jag åter igen kontakta min hyresvärd påtalade problemet med vatten i kylen och de skickade "sin" nya kille som påstår han får igenom tråden men då jag har längre tråd än honom misstänker jag hans tråd avklippt på lämplig längd hör hemma på "kiviks marknad" bland de andra skämten då jag fortsätter konstatera där är vatten i kylen.

  Fråga 1) Finns det en avrinningsskål eller är det tänkt vattnet vattnet skall dunsta av på annat sätt?

  Fråga 2) Finns det en bild på baksidan av kylen eller vet ni avståndet mellan avrinningshålet och eventuella utloppet på baksidan?
  Fråga 3) är detta ett förekommande problem med denne kylmodellen?

  Nu är det inte hoverdammen på botten i kylen när jag öppnar utan mest ett irritaionsmoment jag stundtals måste torka ibland mer än 1 gång om dagen men kanske skall det vara på det viset numera?

  Nils Windh
 • Hej Nils!

  Avfrostningsvattnet skall rinna ut genom ett hål som finns inne i skåpet längst bak och samlas i en skål ovanför kompressorn.
  Vattnet skall dunsta bort av värmen från kompressorn.
  Kontakta din hyresvärd så han kan felanmäla ditt skåp

  Anita
 • Kommentaren har flyttats till ett separat inlägg.

  liselott
 • Hej,

  Jag har samma problem med min nyinköpta K 4285N RF. "Stickan" som medföljer går inte i hålet, det verkar igentäppt redan från fabrik och man får torka ur vatten minst en gång om dagen.

  Mvh,

  Jocke

  Jocke
 • Hej!

  Det du själv kan göra är att följa de anvisningar som finns i bruksanvisningen när det gäller felsökning och rengöring. Hjälper inte detta rekommenderar jag dig att boka ett servicebesök så att vår tekniker kan komma ut för felsökning och lagning. Gäller det ett maskinellt fel och du uppvisar kvitto på denna, så gäller garantin om denna är inköpt under det senaste året. Vår garantitid är 1 år från inköpsdatum.

  Är felet inte maskinellt eller om kvitto inte uppvisas vid besök gäller nedan:
  Ett besök från vår tekniker kostar från 1400 kr. Väl på plats får du ett kostnadsförslag av honom. Skulle du anse att det då är värt att laga, så lagar han den och en faktura kommer i efterhand. Anser du att du hellre lägger pengarna på en ny produkt tackar du nej till lagning. Köper du sen en ny Cylinda produkt slipper du betala fakturan för servicebesöket om du uppvisar kvittot för oss.
  Besök kan du själv boka på vår sida:
  http://www.cylinda.se/BokaService
  eller tel 0771-252500

  Med vänlig hälsning

  Lars

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy